Evangélikusság Gyülekezet Templom Istentisztelet Lelkész Keresztség Konfirmáció Esküvő Temetés Hitünkról
Evangélikusság
Gyülekezet
Templom
Istentisztelet
Lelkész
Keresztség
Konfirmáció
Esküvő
Temetés
Hitünkről

MI TÖRTÉNIK EGY EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZETBEN?

Gyülekezeti közösségek

illusztráció

A múlt század közepéig szinte minden gyülekezetünkben működtek különféle közösségek. Ezeket a gyülekezetek külömféle érdeklődésű tagjai alapították: férfiak, asszonyok, fiatalok, túrázni szeretők. A választék széles volt és az ma is.

Az egyházak jogainak megnyirbálása ezen a területen is visszaesést eredményezett. Állami eszközökkel felszámolták a gyülekezeti közösségeket, beszorították maradékukat a templomok falai közé. Mint oly sok más esetben, itt is új lehetőségeket hozott a kilencvenes évek eleje. Az egyházaknak újra természetes joguk lett a saját szerveződésű közösségek alapítása.

Az egyház, a gyülekezet része a társadalomnak, ezért annak sok eleme (kicsit más módon ugyan) megjelenik ebben a mikroközegben is. A gyülekezeti szerveződések erősítik tagjaik kötődését egyházukhoz, annak keretein belül működnek. A közösségek felvállalnak keresztény célokat az egyházak szolgálatában, aktív szeretetszolgálatot szerveznek, fiatalok nevelését segítik, karitatív célokra áldoznak időt és energiát. Működnek énekkarok, színjátszó csoportok, varrószakkörök. Egy közös alap van: Isten közelségében együtt lenni akarás.

Természetesen nem csupán felnőttek számára alakulnak ilyen közösségek. A fiatalokkal kapcsolatos szolgálat keretein belül több cserkészcsapat, ifjúsági kör, énekkar működik.

   előző következő   
   Hang: [modem] - [adsl]
Kezdetek
A gyülekezetek ma
Mi történik egy evangélikus gyülekezetben?
Istentisztelet
Hitoktatás
Bibliaórák
Ifjúsági- és gyermek alkalmak
Szeretetszolgálat - diakónia
Gyülekezeti közösségek
Gyülekezeti demokrácia: Presbiteri ülések, közgyűlések
Mit jelent nekem a gyülekezet?

Nyitólap - Tartalom - Idegen szavak - Impresszum
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport 2004.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva. All rights reserved.
Technikai kérdések és megjegyzések: Webmaster
Az Evangélikus Egyszeregy anyagának elkészítését az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta az eMagyarország program keretében.