Evangélikusság Gyülekezet Templom Istentisztelet Lelkész Keresztség Konfirmáció Esküvő Temetés Hitünkról
Evangélikusság
Gyülekezet
Templom
Istentisztelet
Lelkész
Keresztség
Konfirmáció
Esküvő
Temetés
Hitünkről

GYAKORLATI TUDNIVALÓK

Hogyan készüljünk a keresztelőre?

illusztráció

Öröm egy családban, amikor megszületett egy gyermek. Szülők, nagyszülők, rokonok izgatottan, féltő szeretettel figyelik első napjait; hogyan fejlődik, növekszik. A keresztény családok számára természetes, hogy az újszülött életét Isten gondoskodására bízzák a keresztségben. A keresztszülők általában már előre tudnak nagy felelősséggel járó megbízatásukról, így van lehetőségük arra, hogy készüljenek rá. A legfontosabb, amit tehetnek, hogy ők maguk is elgondolkodnak hitükön, Istenhez való viszonyukon. Ha máskor nem is olvasták rendszeresen, ez egy remek alkalom arra, hogy elővegyék a Bibliát. Elsősorban az Újszövetséget, az evangéliumokat érdemes fellapozni. János evangéliuma különösen is felemelő és szép olvasmány. Ha csak naponta egy fejezetet olvasnak el belőle közösen, és pár percet gondolkodnak rajta, már az is sokat segít, hogy ráérezzenek az ízére.

Természetesen a keresztelő családi ünnep is egyben. Ilyenkor összehívják a rokonokat, sütnek-főznek, együtt örülnek. Fontos azonban, hogy a jó hangulat meg is maradjon, és a vendéglátás ne váljon a család számára egy kellemetlen kötelességgé, amin már szeretnének túlesni. Ehhez meg lehet találni az egészséges arányokat a lelki tartalom és az ételek-italok beszerzése között. Értelmetlen és felesleges dolog az esztelen költekezés, a csak egy alkalomra szóló méregdrága ruhák vásárlása. Szép emlék egy családi fotó a keresztelőről, de arra érdemes odafigyelni, hogy a videózás, vakuk villogása ne vonja el figyelmünket a lényegről. Gyakran igazolódott bölcsesség, hogy a túlszervezés bizony legtöbbször a visszájára fordul.

Végül, felvetődhet még az a kérdés is; vajon mennyit kell fizetni a lelkésznek? Fontos tudnunk, hogy a keresztség Isten szeretetének jele. Ennek nincs, és nem is lehet ára. A lelkészt a keresztelőért nem illeti meg semmilyen külön juttatás. Az egyház anyagi terheinek hordozásában viszont természetesen minden keresztény részt vesz. Ennek módja az egyházfenntartói járulék rendszeres, évenkénti fizetése, a templomi perselyben elhelyezett, vagy a név szerint, hivatalos egyházi bizonylaton, illetve csekken keresztül befizetett adomány.

   előző következő   
   Hang: [modem] - [adsl]
Kérdéseink
A keresztség lényegéről
A keresztelés szertartása
Gyakorlati tudnivalók
Csak csecsemőket lehet keresztelni?
Hogyan lehetek jó keresztszülő?
Milyen feltételei vannak a keresztelésnek?
Hogyan készüljünk a keresztelőre?
Milyen nyomot hagyott bennem?

Nyitólap - Tartalom - Idegen szavak - Impresszum
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport 2004.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva. All rights reserved.
Technikai kérdések és megjegyzések: Webmaster
Az Evangélikus Egyszeregy anyagának elkészítését az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta az eMagyarország program keretében.