Evangélikusság Gyülekezet Templom Istentisztelet Lelkész Keresztség Konfirmáció Esküvő Temetés Hitünkról
Evangélikusság
Gyülekezet
Templom
Istentisztelet
Lelkész
Keresztség
Konfirmáció
Esküvő
Temetés
Hitünkről

GYAKORLATI TUDNIVALÓK

Milyen feltételei vannak a keresztelésnek?

illusztráció

Természetes dolog, hogy minden közösségbe tartozásnak vannak feltételei. Az egyház a Jézus Krisztusban hívők közössége. A hit megvallása a keresztségben is megnyilvánul. A keresztény szülők gyerekeit megkereszteljük. Kézenfekvő tehát, hogy a megkeresztelendő gyerek szülei és a leendő keresztszülők is megkeresztelt hívő emberek. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert említettük, hogy a keresztszülői mivoltról alkotott elképzelések meglehetősen átalakultak korunkban. Mai társadalmi viszonyaink között előfordul, hogy valamelyik szülő, esetleg a keresztszülői tisztségre kiszemelt nagybácsi, vagy nagynéni maga sem részesült még a keresztség szentségében. Mi lehet ilyenkor a teendő?

A keresztség, mint mondtuk, nincs a csecsemőkorhoz kötve. Mielőtt a gyerek megkeresztelésére sor kerülne, a meg nem keresztelt szülő, vagy a keresztszülő-jelölt részesül a keresztségben. Egy felnőtt keresztelése természetesen másfajta előkészületekkel jár, mint egy csecsemőé. A felnőttnek előzőleg meg kell ismernie az egyház tanítását, hogy megvallhassa Jézus Krisztusba vetett hitét. Itt nem mások tesznek hitvallást a megkeresztelendő helyett, hanem ő maga. Keresztszülő lehet tehát minden megkeresztelt egyháztag. A keresztség szentségének érvényét a történelmi egyházak kölcsönösen elismerik. Ha tehát valakit katolikus, vagy református templomban kereszteltek, az éppúgy lehet evangélikus gyermek keresztszülője. Gyakran megkérdezik tájékozatlanságból, hogyan lehet "átkeresztelkedni", ilyen azonban nem létezik, és ennek a kifejezésnek nincs is értelme.

   előző következő   
   Hang: [modem] - [adsl]
Kérdéseink
A keresztség lényegéről
A keresztelés szertartása
Gyakorlati tudnivalók
Csak csecsemőket lehet keresztelni?
Hogyan lehetek jó keresztszülő?
Milyen feltételei vannak a keresztelésnek?
Hogyan készüljünk a keresztelőre?
Milyen nyomot hagyott bennem?

Nyitólap - Tartalom - Idegen szavak - Impresszum
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport 2004.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva. All rights reserved.
Technikai kérdések és megjegyzések: Webmaster
Az Evangélikus Egyszeregy anyagának elkészítését az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta az eMagyarország program keretében.