Evangélikusság Gyülekezet Templom Istentisztelet Lelkész Keresztség Konfirmáció Esküvő Temetés Hitünkról
Evangélikusság
Gyülekezet
Templom
Istentisztelet
Lelkész
Keresztség
Konfirmáció
Esküvő
Temetés
Hitünkről

EMLÉKEZETES ESKÜVŐK

Két szoknyás az oltár előtt - Interjú Bartha István evangélikus lelkésszel

illusztráció

Lelkész úr számára melyik esküvő volt a legemlékezetesebb?

Az emlékezetes élmények legtöbbször váratlan helyzetekben születnek. Egy nyár végi napon csörgött a telefon: szabadságát töltő kollégám helyettese kisebb balesetet szenvedett, emiatt egy esketési szolgálatra kellene beugrania valakinek. Az eddig megkeresett lelkészek azonban mind foglaltak voltak. Éppen ráértem, ráadásul egy esküvő igazán derűs alkalom, örömmel vállaltam hát a szolgálatot. Kaptam egy telefonszámot, amelyen a menyasszonnyal vehettem föl a kapcsolatot. Amikor kiderült, hogy a vőlegény nem magyar, kissé megijedtem. Az esketés ugyan rutinfeladat, ám egy ilyen rendkívüli alkalom jóval több készülést igényel. Megbeszéltünk hát egy találkozót.

Rokonszenves fiatal pár jelent meg a hivatalban. A skót vőlegény és magyar menyasszonya külföldön ismerték meg egymást. Évek óta tart kapcsolatuk, kint élnek és polgári házasságkötésükre is ott került sor. A menyasszony családjára, valamint magyarországi rokonaikra, barátaikra tekintettel úgy döntöttek, hogy templomi esküvőjüket viszont a nagy múltú nógrádi evangélikus község templomában tartják. Előző évben a vőlegényt itt is keresztelték. Családjából tehát nem hozott magával veretes vallási tradíciókat, amint azonban az ünnep alkalmával kiderült, nemzeti hagyományaikat vallásosságtól függetlenül ápolják. Ennek köszönhetően nem csak a magyar rokonságnak és a falu kíváncsiskodó lakóinak, hanem a lelkésznek is felejthetetlen élményt nyújtott, amikor a templomba bevonuló násznép tarka forgatagában skót népviseletbe öltözött férfiak is elvegyültek - köztük maga a vőlegény és tanúja. Két fiatal szív egymásra találása a kultúrák ölelkezésének ünnepévé is lett ezáltal. A helybéli fiatalok angol nyelvű evangéliumi énekekkel kedveskedtek a párnak és az ünneplő gyülekezetnek.

Hogyan vettek részt a szertartáson a skót rokonok?

A könnyektől csillogó tekintetekből kiolvasható volt, hogy nem csak a hazaiak számára jelentett lélekemelő találkozást ez az esküvő, hanem a valláshoz tisztelettudó távolságtartással viszonyuló skót örömszülők és rokonok is meghatottan figyelték a szertartást.

   előző következő   
   Hang: [modem] - [adsl]
Bevezető gondolatok
Evangélikus esketési liturgia
Ökumenikus esküvő
Hogyan tovább az ökumenikus esküvő után?
Elváltak esketése
A jegyesoktatás és témakörei
Emlékezetes esküvők
Két szoknyás az oltár előtt - Interjú Bartha István evangélikus lelkésszel
Három gyűrű - Interjú Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkésszel

Nyitólap - Tartalom - Idegen szavak - Impresszum
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport 2004.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva. All rights reserved.
Technikai kérdések és megjegyzések: Webmaster
Az Evangélikus Egyszeregy anyagának elkészítését az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta az eMagyarország program keretében.