Evangélikusság Gyülekezet Templom Istentisztelet Lelkész Keresztség Konfirmáció Esküvő Temetés Hitünkról
Evangélikusság
Gyülekezet
Templom
Istentisztelet
Lelkész
Keresztség
Konfirmáció
Esküvő
Temetés
Hitünkről

ÖKUMENIKUS ESKÜVŐ

Miért van szükség rá?

illusztráció

A legtöbb jegyespár úgy érkezik a lelkészi hivatalba, hogy fel sem vetődik bennük az ökumenikus esküvő lehetősége, pedig már 2000 pünkösdje óta lehetőség van rá. Közismert tény, hogy a katolikus, a református és az evangélikus tanítás a házassággal kapcsolatban több eltérést mutat. A protestáns egyházakban az esküvő nem szentség, míg a katolikus egyházban olyan szentség, amelyet a házasulandók egymásnak szolgáltatnak ki.

Az evangélikus, református és katolikus egyházak képviselői azért dolgozták ki az ökumenikus esketési liturgiákat, mivel ezzel is csökkenteni kívánják a felekezeti megosztottság által gerjesztett problémákat a családok életében. A liturgiák nem csak az ökumenikus közeledés dokumentumai, hanem érzékelhető példái a Krisztusban való egység felekezeteken átívelő tényének.

A keresztség szentségének közössége és a kegyelem ereje által a felekezeteket összekötő házasságokban élő házastársak megélhetik a lelki és erkölcsi értékek közösségét is. Ehhez hozzátartozik, hogy mindketten hitbeli felfogásuk iránti hűségben törekedjenek arra, hogy egyre jobban megértsék a másik vallási közösség tanításait és hitéleti gyakorlatait.

   előző következő   
   Hang: [modem] - [adsl]
Bevezető gondolatok
Evangélikus esketési liturgia
Ökumenikus esküvő
Miért van szükség rá?
Általános rendje
Liturgiák
Hogyan tovább az ökumenikus esküvő után?
Elváltak esketése
A jegyesoktatás és témakörei
Emlékezetes esküvők

Nyitólap - Tartalom - Idegen szavak - Impresszum
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport 2004.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva. All rights reserved.
Technikai kérdések és megjegyzések: Webmaster
Az Evangélikus Egyszeregy anyagának elkészítését az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta az eMagyarország program keretében.