Evangélikusság Gyülekezet Templom Istentisztelet Lelkész Keresztség Konfirmáció Esküvő Temetés Hitünkról
Evangélikusság
Gyülekezet
Templom
Istentisztelet
Lelkész
Keresztség
Konfirmáció
Esküvő
Temetés
Hitünkről

A GYÁSZ

A temetés után

illusztráció

A temetés után, amikor a feladatok elfogynak, hirtelen és minden korábbinál nagyobb erővel szakadhat ránk a gyász súlya. Életünk, amit eddig szerettünkkel együtt éltünk, alapjaiban változik meg. Mindent üresnek érezhetünk, mintha meghalt volna bennünk is az élet. Zsidó szokás szerint ilyenkor a gyászolók megszaggatták a ruhájukat, szimbolikusan megjelenítve a pusztulást a saját életükben is. Az is meghatároz ilyenkor minket, hogy elveszítjük az eddigi tájékozódási pontjainkat, és most tényleg összeomlik minden. Félünk attól, hogy nem tudjuk elviselni, túlélni azt, ami történt. Gyászruhánk fekete színe kifelé is mutatja azt, amit belül érzünk. Sokan megbetegednek, mások egészen magukba zárkóznak. Ha találkozunk is valakivel, leginkább arra van szükségünk, hogy mi beszélhessünk, hogy meghallgassanak. A felénk elhangzó sokféle vigasztalást erőtlennek érezzük. Sokszor legszívesebben kitörnénk a gyász állapotából, hogy magunkkal foglalkozhassunk, hogy a gyász súlyától szabaduljunk. Mindezek hozzátartoznak ahhoz, hogy a gyászt feldolgozzuk, hogy életünket újra építsük. Ez a folyamat hónapokig is eltarthat.

A gyász hagyományosan egy évet tartott. Ebben az időszakban környezetünknek biztosítania kell a gyász folyamatának zavartalan lezajlását. Védett térre és védett időre van szükségünk. Segíthet ebben a gyülekezet közössége, az istentisztelet, a templom védett tere és ideje is. Amikor arra van szükségünk, hogy valakinek elmondhassuk mindazt, amit átélünk, vagy ha úgy érezzük, a gyász folyamata megakad bennünk, és hosszú idő után sem tudunk tovább indulni, a gyülekezet lelkészének segítségét kérhetjük.

   előző következő   
   Hang: [modem] - [adsl]
Az elkerülhetetlen halál
A legyőzött halál
Feltámadás
Mi történik a temetésen?
A gyász
Mi történik velünk a gyász folyamatában?
A temetés után
Megemlékezés az elhunytakról

Nyitólap - Tartalom - Idegen szavak - Impresszum
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport 2004.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva. All rights reserved.
Technikai kérdések és megjegyzések: Webmaster
Az Evangélikus Egyszeregy anyagának elkészítését az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta az eMagyarország program keretében.